Συνέχιση των μέτρων προστασίας από τον ¨κορωνοϊό¨

Η μετάβαση της λειτουργίας των υπηρεσιών προς την αποκατάσταση της κανονικότητας είναι γεγονός ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί άμεσα, καθώς η πανδημία είναι ακόμη σε εξέλιξη.

Ξεκινώντας, από τις 4-5-2020, πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτήν την μετάβαση, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να «χαλαρώσουμε» στην τήρηση των μέτρων προστασίας από τον «κορωνοϊό». Δυστυχώς σε κάποιες υπηρεσίες παρατηρήθηκε αυτή η χαλάρωση, είτε στον έλεγχο των εισερχομένων στις Υπηρεσίες, είτε στον τρόπο επαφής με πολίτες.

Παράλληλα, κάποιοι προϊστάμενοι, είτε Υπηρεσιακοί είτε Πολιτικοί, βιάστηκαν και είχαν αρχίσει να καλούν τους υπαλλήλους πίσω στην Υπηρεσία σαν να είχαν περιορισθεί τα μέτρα προστασίας!

Τουλάχιστον, μετά από παρέμβαση που έγινε από τον ΣΕΠΕΚΕΜ σε τέτοιες περιπτώσεις, αυτό ρυθμίσθηκε. Το ίδιο έγινε και σε ορισμένες περιπτώσεις όπου για να φθάσει άμεσα η προμήθεια των Μέσων Ατομικής Προστασίας στις Υπηρεσίες της ΠΚΜ,  χρειάστηκε η παρέμβαση μελών του ΣΕΠΕΚΕΜ ή των ΤΟΤ.

 Από εδώ και πέρα, καλούμε όλους τους συναδέλφους, υπαλλήλους και προϊσταμένους να τηρήσουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Ο καθένας τόσο προσωπικά, όσο και σε επίπεδο Υπηρεσιακής Μονάδα της ΠΚΜ.

Καλούμε όμως και την Διοίκηση της Περιφέρειας, να δείξει το ανάλογο ενδιαφέρον προς τους Υπαλλήλους που έβαλαν πλάτη αυτούς τους δύο πραγματικά δύσκολους μήνες καθώς, «όλο αυτό το διάστημα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν σταμάτησε να λειτουργεί ούτε λεπτό και να παρέχει εξ αποστάσεως υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, χάρη στην αφοσίωση των εργαζομένων της».

Καλούμε την Διοίκηση της ΠΚΜ να χορηγεί σε όλους τους υπαλλήλους και σε όλες τις Υπηρεσίες, σε καθημερινή βάση και στην απαιτούμενη ποσότητα τα απαραίτητα Μέσα Προστασίας: ειδικά μάσκες, αλλά και γάντια, αντισηπτικά κλπ.

Υπενθυμίζουμε ορισμένα από τα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να εφαρμόζονται, είτε από την Διοίκηση της ΠΚΜ, είτε ατομικά από τους υπαλλήλους.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

  • Να τοποθετηθούν τζάμια προστασίας στα γραφεία που οι πολίτες έχουν άμεση επαφή με τους συναδέλφους.
  •  Να χορηγηθούν από την υπηρεσία μάσκες και γάντια σε όλους τους εργαζόμενους και ειδικά σε αυτούς που έρχονται σε επαφή με κοινό.
  • Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε γραφείο σε κεντρικά σημεία όλων των κτηρίων.
  • Να αερίζονται καλά οι χώροι εργασίας που περνάνε οι υπάλληλοι πολλές ώρες. Έτσι, ανοίγοντας τα παράθυρα, μπορείτε να αφαιρέσετε και να διασκορπίσετε τα σταγονίδια και να μειώσετε την ποσότητα του ιού στον αέρα. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης για τους άλλους
  •  Όλες οι επιφάνειες απολυμαίνονται σε τακτική βάση με εγκεκριμένα καθαριστικά-απολυμαντικά.
  •  Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό.
  •  Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων
  •  Σε βήχα ή φτέρνισμα, κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο. Το χρησιμοποιημένο χαρτομάντιλο πρέπει να απορρίπτεται αμέσως μετά τη χρήση του μέσα στους κάδους απορριμμάτων.
  •  Τακτικό πλύσιμο των χεριών των εργαζομένων και των επισκεπτών με υγρό σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα. Ακολουθεί προσεκτικό στέγνωμα των χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης οι οποίες θα απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων
  • Αποφυγή κοντινής επαφής μικρότερη των 2 μέτρων με άτομα τα οποία εμφανίζουν συμπτώματα βήχα, φτερνίσματος ή πυρετού.

 

                                        Για το ΔΣ

 

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                     

 

       Δ. ΒΑΖΟΥΡΑΣ                                        Α. ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ