ΣΑΛΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ ΓΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ

Οργή και θυμό έχει προκαλέσει στους πολίτες η νέα εγκύλιος του ΙΚΑ, που, σύμφωνα με δημοσίευμα εφημερίδας, ανοίγει «παράθυρο» σε αύξηση συντάξεων σε βουλευτές, υπουργούς, δημάρχους και νομάρχες, όπως μετέδωσε πριν από λίγο το δελτίο ειδήσεων του Alpha.

H αναγνώριση πλασματικής προϋπηρεσίας για συνταξιούχους βουλευτές, δημάρχους και νομάρχες, μέσα από σχετική εγκύκλιο του ΕΤΑΜ, επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, επιτρέπει στους παραπάνω φορείς εξουσίας να αυξήσουν τις μηνιαίες οικονομικές τους απολαβές εν μέσω κρίσης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", η εγκύκλιος προβλέπει αναγνώριση πλασματικής προϋπηρεσίας για συνταξιούχους βουλευτές, προέδρους κοινοτήτων, δημάρχων και νομαρχών κάτι που θα φέρει αύξηση των συντάξεών τους, σε αντίθεση με τους απλούς πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν ανάλογη δυνατότητα σε κανένα ασφαλιστικό ταμείο.

Η σχετική εγκύκλιος του ΕΤΑΜ εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και πέρασε ως "εξαιρετικά επείγουσα". Σύμφωνα με αυτήν, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, όσοι κατείχαν δημόσια αξιώματα θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν προυπηρεσία τόσο στο ΙΚΑ, όσο και στο επικουρικό του ταμείο, προκείμενου να αυξήσουν τα χρόνια της ασφάλισης τους.

Με το νόμο και την εγκύκλιο του ΕΤΑΜ συντάξιμος θεωρείται για βουλευτές που διατέλεσαν υπουργοί, υφυπουργοί, δήμαρχοι και νομάρχες ο χρόνος της κοινοβουλευτικής τους θητείας ή της θητείας που διήνυσαν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς μπορούν να εξαγοράσουν το διάστημα αυτό στα Ταμεία που ήταν ασφαλισμένοι πριν εκλεγούν.

Για τους περισσότερους μάλιστα, η εξαγορά αυτή έχει πλαφόν ως προς το τελικό κόστος.

Έτσι, μέσω της αναγνώρισης που τους προσφέρει η εγκύκλιος, μπορούν όχι μόνο να συμπληρώσουν χρόνια και να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά και να αυξήσουν το ποσό που θα παίρνουν μηνιαίως.