Κάθε χρόνο προωθούνται με το καθεστώς της μαθητείας δεκάδες παιδιών σε υπηρεσίες του δημοσίου και επιχειρήσεις, που προέρχονται από τις σχολές ΕΠΑΛ, ΕΠΑΣ, ΙΕΚ & ΣΕΚ. Ανάμεσα στις υπηρεσίες αυτές είναι και των Περιφερειών.
Ήδη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η 1η ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας & Εργασίας (αριθμ. 462/6/2017), που καθορίζει τον αριθμό όσων θα πραγματοποιήσουν Μαθητεία & Πρακτική Άσκηση στο Δημόσιο Τομέα τη χρονιά αυτή. Ο αριθμός φέτος θα φτάσει τις 7.000, αφού με τον νέο νόμο για την παιδεία, μέσα από την λεγόμενη «δυαδική επαγγελματική εκπαίδευση», που ανθεί σε χώρες της Ε.Ε. και προβάλλεται ως «λύση» στο πρόβλημα της ανεργίας των νέων, ήταν αναμενόμενο ότι θα προωθηθεί παραπέρα η ιδιότυπη αυτή εκμετάλλευση των νέων παιδιών.
Η επέκταση της «μαθητείας» αποτελεί σταθερά πάγιο αίτημα του ΣΕΒ ως μέτρο που μπορεί να τονώσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Το γεγονός ότι ανάμεσα στα πέντε - έξι πρώτα γενικά τους αιτήματα, οι μεγαλοεργοδότες βάζουν την επέκταση της μαθητείας δίπλα στις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση ή στον νόμο για το συνδικαλισμό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Η μαθητεία είναι μια πρώτης τάξης πηγή φτηνής εργατικής δύναμης, όσο κι αν προσπαθούν να της προσδώσουν χαρακτηριστικά επωφελή για τους νέους, που έχουν τάχα την ευκαιρία να καταρτίζονται θεωρητικά σε ένα επάγγελμα και ταυτόχρονα να εξασκούνται για κάποιο διάστημα και να κερδίζουν ένα «χαρτζιλίκι».
Οι νέοι αυτοί, ενώ θα εργάζονται κανονικά, θα πληρώνονται με μεροκάματα κατώτερα και από αυτά τα κατώτερα που ισχύουν, χωρίς πλήρη ασφάλιση, χωρίς δικαιώματα, δεν δικαιούνται μαθητικ