ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΕΠΕΚΕΜ

 

ΨΗΦΙΣΜΑ

του

Συλλόγου Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

για τον Νόμο 4250/14 (ΦΕΚ 74/26-3-2014, Τεύχος Α΄) περί αξιολογήσεων με ποσόστωση, καταργήσεων υπηρεσιών κ.α.

Ο νέος Νόμος 4250/14 του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, που πρόσφατα ψηφίστηκε από τη Βουλή, είναι απολύτως ενταγμένο στη συνολικότερη πολιτική περιορισμού του Δημοσίου Τομέα, εκχώρησης δομών και αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και δραστικού περιορισμού των υπαλλήλων του Δημοσίου, τουλάχιστον αυτών που εργάζονται με καθεστώς μόνιμης και σταθερής εργασίας. Μία σαρωτική πολιτική που ξεκίνησε χρόνια πριν, όταν οι ιδιωτικοποιήσεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας με κύριο μοχλό τη συντονισμένη απαξίωση του Δημόσιου Τομέα, είχαν αναχθεί σε  κεντρικούς άξονες της ασκούμενης πολιτικής των τότε Κυβερνήσεων, που οι διάδοχες μορφές τους υλοποιούν σήμερα τις επιταγές της Ε.Ε. και τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Με την ψήφιση του Νόμου 4250/14 η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα πολυεργαλείο, το οποίο θα προστεθεί στα όσα μέχρι σήμερα έχουν ψηφιστεί και κινούνται στην ίδια λογική, όπως το Βαθμολόγιο – μισθολόγιο, προκειμένου να συνεχίσει και να εντείνει την πολιτική της χειρουργικής αφαίρεσης φορέων και  υπηρεσιών από τον ιστό της Δημόσιας Διοίκησης , των μαζικών απολύσεων μόνιμων - σταθερών εργαζομένων και την αντικατάστασή τους από ένα σύνολο  δέσμιων στις πολιτικές βουλήσεις  και χωρίς εργασιακά δικαιώματα βραχύβιων απασχολούμενων  με τελικό στόχο τη δημιουργίας μιας μικρής, απόλυτα πολιτικά χειραγωγούμενης Δημόσιας Διοίκησης.

 

Ζητάμε να μην εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση ο Νόμος 4250/14 επειδή:

  • Προβλέπει το άμεσο κλείσιμο 23 φορέων του Δημοσίου και οδηγεί το προσωπικό σε απόλυση, καταργώντας τις αντίστοιχες υπηρεσίες, εκχωρώντας τες τελικά σε χέρια ιδιωτών.
  • Ο Νόμος 4250/14 (Κεφάλαιο Γ΄) εισάγει ένα σύστημα αξιολόγησης του προσωπικού, το οποίο ως ουσιαστικό στόχο δεν έχει βέβαια την καλύτερη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, αλλά την προετοιμασία του εδάφους για μαζικές απολύσεις εργαζομένων το αμέσως επόμενο διάστημα και τη ‘νομιμοποίηση’ αυτών των απολύσεων μέσα από μια υποτιθέμενη αξιολόγηση των υπαλλήλων. Με το Νόμο προβλέπεται η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ κατάταξη των υπαλλήλων σε τρείς κατηγορίες με καθορισμένες εκ των προτέρων ποσοστώσεις. Ένα ποσοστό έως 25% θα έχει βαθμολογία 9 έως 10 και θα θεωρούνται οι άριστοι υπάλληλοι, ένα ποσοστό έως 60% θα έχουν βαθμολογία 7 έως 8 και θα θεωρούνται ως καλοί υπάλληλοι, ενώ υποχρεωτικά ένα ποσοστό 15%  θα πρέπει να λαμβάνει βαθμολογία από 1 έως 6 και θα θεωρείται ως προσωπικό χαμηλών δυνατοτήτων. Με άλλα λόγια η υποτιθέμενη ‘αξιολόγηση’ έχει γίνει ήδη και προβλέπει ουσιαστικά την απόλυση του 15% του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου.

Άλλωστε ο ίδιος ο Νόμος χαρακτηρίζει ως μεταβατικό το συγκεκριμένο σύστημα ‘αξιολόγησης’, αναδεικνύοντας ουσιαστικά ότι στόχος του δεν είναι άλλος από το να δημιουργήσει μια νέα μεγάλη δεξαμενή υπαλλήλων που θα οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο.

Τέλος, η διαδικασία ‘αξιολόγησης’ θα παρέχει στην Κυβέρνηση άλλον έναν τρόπο της  κατάργησης, ουσιαστικά μιας υπηρεσίας. Ο προϊστάμενος μιας Γενικής Διεύθυνσης θα έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, να προσδιορίζει από ποιες δομές θα προέρχεται το προσωπικό που απαιτείται προκειμένου να συμπληρωθεί ο αριθμός των υπαλλήλων που αντιστοιχούν στο 15% της Γενικής Διεύθυνσης, διαδικασία που αφήνει τεράστιο πεδίο ελεύθερο για αυθαιρεσίες, διακρίσεις και εξαρτήσεις.

Η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων κατανοεί, υποστηρίζει και έχει ζητήσει στο παρελθόν την ανάγκη αλλαγής του υφιστάμενου πλαισίου αξιολόγησης των υπαλλήλων, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης και του εκσυγχρονισμού των δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και της αντικειμενικής και δίκαιης αξιολόγησης όλων των υπηρεσιακών παραγόντων.

Αντί για αυτά επιχειρείται αυτή τη στιγμή η εφαρμογή ενός συστήματος συγκριτικής αξιολόγησης το οποίο ακόμα και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ιδιωτικό τομέα, το απαξίωσαν και το εγκατέλειψαν, διότι αποδείχτηκε ότι διέλυσε κάθε έννοια συναδελφικότητας και ομαδικής εργασίας με την εφαρμογή του. Και μάλιστα απαιτείται η αναδρομική εφαρμογή του, παραβαίνοντας κάθε έννοια συνταγματικότητας.

Ταυτόχρονα, απολύονται συνάδελφοι, διαλύονται δομές, αποδιοργανώνεται συνολικά το δημόσιο, απλά για να συμπληρωθούν οι απαιτούμενοι αριθμοί.

 

Με βάση τα παραπάνω απαιτούμε:

 Από την Κυβέρνηση να ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙ τον συγκεκριμένο Νόμο και σε κάθε περίπτωση να ΜΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ το Νόμο 4250/14 που κατασκευάζει δεξαμενές νέων υπαλλήλων προς απόλυση και καταργεί οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου και να μην απολυθούν οι υπάλληλοι που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα αλλά και να καταργηθούν όλες οι ρυθμίσεις που προβλέπουν διαθεσιμότητες και απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων.

 Από τον Περιφερειάρχη, το Περιφερειακό Συμβούλιο και την ΕΝ.ΠΕ. να αντισταθούν στην εφαρμογή του Νόμου 4250/14 που θα αποτελέσει έναν ακόμη διαλυτικό παράγοντα για τις υπηρεσίες τους και να εισηγηθούν την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ του.

Δηλώνουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τους αγώνες μας για να υπερασπίσουμε τα εργασιακά και κοινωνικά μας δικαιώματα και τα Δημόσια κοινωνικά αγαθά.

ΜΟΝΙΜΗ – ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ