Μέτρα προστασίας υγείας υπαλλήλων λόγω συνθηκών καύσωνα

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη Χώρα, από σήμερα και μέχρι και το Σάββατο, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, σύμφωνα με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και προκειμένου να διασφαλιστεί η υγεία των εργαζομένων, σύμφωνα και με τα οριζόμενα στην αρ.πρωτ. ΔΙΔΑΔ/Φ.69/173/οικ.15456/ 30/07/2021 Εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών που σας έχουμε αποστείλει ήδη, αλλά και στην συν/νη ΔΙΔΑΔ/Φ.69/233 /οικ.11665/12-7-2023, επιβάλλεται να ληφθεί μέριμνα για την εφαρμογή των οδηγιών που δίνουν οι προαναφερόμενες εγκύκλιοι.

 Επιπλέον, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Προσωπικού αλλά και οι προϊστάμενοι των Διευθύνσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη φύση των καθηκόντων των υπαλλήλων αλλά και τις συνθήκες του τόπου παροχής εργασίας (εσωτερικός ή εξωτερικός χώρος, κλιματισμός κ.ά) μπορούν επίσης να επιτρέπουν την πρόωρη αποχώρηση των υπαλλήλων εφόσον κρίνουν ότι υφίσταται θέμα υγείας και ασφάλειας λόγω των ειδικών συνθηκών καύσωνα.
Σε κάθε περίπτωση , θεωρείται δικαιολογημένη για όσες ημέρες διαρκεί ο καύσωνας, η μη προσέλευση στην υπηρεσία των υπαλλήλων εκείνων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες όπως αναφέρονται και στην ΔΙΔΑΔ/Φ.69/233 /οικ.11665/12-7-2023 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, ήτοι,

• Υπάλληλοι 60 ετών και άνω

• Άτομα με χρόνιες καρδιοαγγειακές ή αναπνευστικές παθήσεις ή πνευμονοπάθεια

• Καρκινοπαθείς που κάνουν θεραπεία

• Άτομα με σοβαρά νευρολογικά και ψυχικά νοσήματα, σκλήρυνση κατά πλάκας, επιληψία.

• Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, νεφροπάθεια, ηπατοπάθεια, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αιμοσφαιρινοπάθεια (δρεπανοκυτταρική αναιμία).

• Έγκυοι και θηλάζουσες

• Άτομα με διαταραχές αρτηριακής πίεσης

• Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, υψηλός δείκτης μάζας σώματος (>30)

• Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων).

• Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα

Καλούμε την Διοίκηση της ΠΚΜ να μεριμνήσει και να προχωρήσει στην λήψη και εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων και υπενθυμίζουμε ότι ειδικά για τους συναδέλφους που απασχολούνται σε εργασίες εξωτερικών χώρων, η εργασία τους

πρέπει να σταματά όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 36 βαθμούς

                                                                       ο Πρόεδρος                                      ο Γεν. Γραμματέας

                                                             Δημήτρης  Βαζούρας                              Γιάννης Παπαϊωάννου