Ο ΣΕΠΕΚΕΜ τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Από το 1994, η 19η Μαΐου τιμάται ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, επίσημα αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί μόνο χρέος προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός πιο σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος.

Ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορεί να αποδοθεί στους 353.000 σφαγιασθέντες Ποντίους, είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τους.

Χρέος μας είναι να μην αφήσουμε για κανένα λόγο να ξεχαστούν τα μαρτύρια των Ελλήνων του Πόντου, οι διωγμοί και ο ξεριζωμός από την γη τους. Παρόλα αυτά, ο Ποντιακός Ελληνισμός κατόρθωσε να μείνει όρθιος, να ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία με τις παραδόσεις και τον εθνικό του πλούτο και να αποτελέσει ένα από τα πιο δυναμικά στοιχεία της.

Οφείλουμε να διαφυλάξουμε στη μνήμη μας το ιστορικό αυτό γεγονός στις πραγματικές του διαστάσεις και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη δικαίωση της προσπάθειας των Ποντίων, μαζί με την προσπάθεια όλων των απογόνων προσφύγων Ελλήνων της καθ΄ ημάς Ανατολής,  για την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.

Δεν ξεχνάμε!  Δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και ιερό καθήκον όλων μας.

Για το Δ.Σ.

        • Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας

 

Δ. Βαζούρας                                       Ι. Παπαϊωάννου