Συμπαράσταση στην Παραπομπή σε Δίκη Συναδέλφου των Τεχνικών Υπηρεσιών της Π.Κ.Μ.

Ο ΣΕΠΕΚΕΜ δηλώνει την συμπαράστασή του στο συνάδελφο της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων της ΠΕ Θεσσαλονίκης της Π.Κ.Μ. ο οποίος δικάζεται σήμερα 11/1/2023, μετά από αναβολή δίκης, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΠΕΚΕΜ, ενημερώθηκε για την υπόθεση του συναδέλφου μας Μηχανικού Προϊσταμένου της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Υ.Τ.Ε.Π.Ε.Θ.), για την οποία κατηγορείται και πιο συγκεκριμένα, ο εν λόγω συνάδελφος κατηγορείται ότι παρέλειψε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και εργασίες επί της Επαρχιακής οδού Επανομής - Πλαγιαρίου, ώστε η εν λόγω οδός να είναι ασφαλής για τους χρήστες.

Δυστυχώς, είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια, συνάδελφοι Μηχανικοί να σύρονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στις αίθουσες των Δικαστηρίων ως εξιλαστήρια θύματα, για θέματα που άπτονται της άσκησης των καθηκόντων τους, θίγοντας την αξιοπρέπεια τους και προκαλώντας συνεχώς κλίμα φόβου στις υπηρεσίες.

Η μετατόπιση και προσωποποίηση ευθυνών, άδικα στους συναδέλφους Μηχανικούς εν ώρα υπηρεσίας και οι συνεχείς διώξεις αυτών, είναι ένα φαινόμενο το οποίο συναντάται ολοένα και πιο συχνά, εξαιτίας της υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων με τους ελάχιστους εναπομείναντες τεχνικούς υπαλλήλους που εργάζονται σε αυτές, καλούνται να εκτελέσουν μια πληθώρα καθηκόντων (συντήρηση, εποπτεία, μελέτη, επίβλεψη, αστυνόμευση, σχεδίαση των τεχνικών έργων, στελέχωση πάσης φύσεως επιτροπών, αυτοψίες, εισηγήσεις, κ.λπ), που αντικειμενικά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουν. Πέραν αυτών, η πολυνομία και η γραφειοκρατία που όλο και επεκτείνεται, διογκώνει τα ήδη υφιστάμενα προβλήματα.

Ως Σύλλογος Εργαζομένων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, έχουμε επισημάνει και στο παρελθόν το πρόβλημα με τους συναδέλφους Μηχανικούς των Τεχνικών Υπηρεσιών και έχουμε διεκδικήσει με έγγραφα αλλά και παρεμβάσεις μας, την αλλαγή του Νομοθετικού Πλασίου .

  • Θεωρούμε απαράδεκτο να διώκονται συνάδελφοι για θέματα που αφορούν στην Πολιτεία, όπως μη επαρκή αλλά και μη  έγκαιρη  χρηματοδότηση για την συντήρηση του οδικού δικτύου, υποστελέχωση υπηρεσιών, πολυνομία
  • Οι συνάδελφοι των Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά και όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας έχουν αποδείξει με αυταπάρνηση ότι μοχθούν για την ορθή εκτέλεση των καθηκόντων τους .
  • Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην μετακύληση ευθυνών της Πολιτείας  στους εργαζόμενους και στις πειθαρχικές / ποινικές διώξεις αυτών.
  • Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ποινικοποίηση της εργασίας των Μηχανικών
  • Συνεχής διεκδίκηση της αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου

Συμπαραστεκόμαστε στον συνάδελφό μας Μηχανικό Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Τεχνικών Έργων Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης (Υ.Τ.Ε.Π.Ε.Θ.) και αντιδρούμε σε κάθε άδικη εμπλοκή συναδέλφου σε μακροχρόνιες και πολυδάπανες δικαστικές περιπέτειες, με προσωπικό κόστος και εις βάρος της εργασίας τους και της οικογενειακής τους ηρεμίας.

Καλούμε τις δικαστικές αρχές να εξετάζουν σε βάθος τις υποθέσεις και να κρίνουν βάσει των πραγματικών γεγονότων και των συνθηκών εργασίας τους. Μόνο τότε θα αντιληφθούν τις προσπάθειες των συναδέλφων Μηχανικών που μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, προσπαθούν να επιτελέσουν το καθήκον τους.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος      Ο Γεν. Γραμματέας

Δ. Βαζούρας    Γ. Παπαϊωάννου