Ο ΣΕΠΕΚΕΜ τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Από το 1994, η 19η Μαΐου τιμάται ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, επίσημα αναγνωρισμένη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η γνώση της ιστορίας δεν αποτελεί μόνο χρέος προς όλους εκείνους που θυσιάστηκαν, αλλά και ισχυρό θεμέλιο για την οικοδόμηση ενός πιο σταθερού και ειρηνικού μέλλοντος.

Ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορεί να αποδοθεί στους 353.000 σφαγιασθέντες Ποντίους, είναι να διατηρήσουμε ζωντανή την μνήμη τους. Τη 19η Μαΐου, ο απανταχού Ελληνισμός αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Η συντήρηση της ιστορικής μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας και το προσκύνημα στο μαρτυρικό παρελθόν μέσα από τη σημερινή επέτειο δεν αποτελεί επ’ ουδενί παραχώρηση στη μισαλλοδοξία και το φανατισμό, αλλά συνιστά ευλαβικό κερί στα θύματα αυτής της επαίσχυντης πράξης και συμβολή στη διαμόρφωση της πορείας προς το μέλλον, η οποία θα διασφαλίσει ότι το ανθρώπινο γένος δεν πρέπει και δεν πρόκειται να βιώσει ξανά ανάλογες τραγικές εμπειρίες

Οφείλουμε, περισσότερο από ποτέ, τόσο στα θύματα της γενοκτονίας και τους συγγενείς τους όσο και στους σύγχρονους Ποντίους, να διαφυλάξουμε στη μνήμη μας το ιστορικό αυτό γεγονός στις πραγματικές του διαστάσεις και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν στη δικαίωση της προσπάθειας των Ποντίων για την αναγνώριση της γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.

103 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε!  Δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά και ιερό καθήκον όλων μας.

Για το Δ.Σ.

        • Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας

 

Δημήτρης  Βαζούρας                            Γιάννης Παπαϊωάννου