Για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την επιβολή οικονομικών κυρώσεων

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι, η πανδημία του Covid-19 έθεσε μια σειρά από σημαντικά συνταγματικά ζητήματα, κυρίως όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της.  Αναμφίβολα, τα εμβόλια αποτελούν κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα.

Όμως, με αφορμή την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 55400/12-9-2021 (ΦΕΚ Β΄ 4206) και της ερμηνευτικής εγκυκλίου ΔΙΔΑΔ/Φ.69/180/οικ. 17530/13-9-2021 που ακολούθησε και την θέση σε αναστολή εργασίας χιλιάδων υγειονομικών υπαλλήλων σε όλη τη χώρα, ως εργαζόμενοι εκφράζουμε την έντονη αντίθεση και ανησυχία μας για τα μέτρα που λαμβάνονται στο δημόσιο τομέα από την Κυβέρνηση για το χειρισμό της έκτακτης αυτής υγειονομικής κατάστασης.

Είναι απαράδεκτο να υποχρεώνονται οι υπάλληλοι που αρνούνται την ιατρική πράξη του εμβολιασμού, για τους όποιους προσωπικούς τους λόγους, στην καταβολή μηνιαίων ποσών για τη διεξαγωγή rapid tests σε ιδιωτικά εργαστήρια και να καθιερώνεται η παρακολούθηση της συμμόρφωσης των, με την απειλή επιβολής οικονομικών κυρώσεων.

Πρόκειται για μέτρα, που καταπατούν συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα για την ίση μεταχείριση των πολιτών από το κράτος και καταστρατηγούν πρόσφατα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (Ψήφισμα 2361(2021)/27-01-2021) για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του πολίτη όσον αφορά τις ιατρικές πράξεις.

 Εκβιαστικές και διχαστικές πολιτικές με «υπεύθυνους» και «ανεύθυνους» πολίτες, το μόνο που καταφέρνουν είναι να σπέρνουν το δηλητήριο του κοινωνικού αυτοματισμού ανάμεσα σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Το «διαίρει και βασίλευε» ήταν και είναι ο μόνος τρόπος για να εφαρμοσθούν αυτά τα διχαστικά μέτρα, περιορίζοντας δραστικά το δικαίωμα για δωρεάν παροχές και υπηρεσίες στις δημόσιες δομές Υγείας, Κοινωνικής Πρόνοιας και ασφάλισης. Ο εμβολιασμός είναι ευθύνη του κράτους, όπως και η ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών, η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας και η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η στέρηση εργαζομένων από το κοινωνικό δικαίωμα για δωρεάν παροχή διαγνωστικών ελέγχων covid-19 εντός του συστήματος δημόσιας Υγείας και ο εξοστρακισμός τους σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα συνιστά επαχθές μέτρο και σηματοδοτεί την απαρχή νέων αποκλεισμών.

Ο ΣΕΠΕΚΕΜ στέκεται αλληλέγγυα ανάμεσα σε «εμβολιασμένους» και «ανεμβολίαστους, οικοδομώντας την ενότητα των εργαζομένων και της κοινωνίας σε όλους τους χώρους εργασίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • Να πραγματοποιηθεί άμεσα, με ευθύνη της Περιφερειακής Αρχής, η διενέργεια δωρεάν μαζικών διαγνωστικών τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στην ΠΚΜ. Να επεκταθεί η σύμβαση με το ΕΚΕΤΑ-ΙΝΕΒ και για τους τακτικούς υποχρεωτικούς ελέγχους covid-19
  • Να ανακληθούν άμεσα οι αναστολές των υγειονομικών που πετάχτηκαν  απλήρωτοι στο δρόμο και τα πρόστιμα προς τους εργαζόμενους.
  • Να αραιώσει ο αριθμός μαθητών ανά τάξη.
  • Να ληφθούν μέτρα για την ασφαλή και χωρίς συνωστισμό μετακίνηση των πολιτών.
  • Να ενισχυθεί το ΕΣΥ, ώστε να μπορεί στοιχειωδώς να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των πολιτών.
  • Να διεξαχθεί εκστρατεία ενημέρωσης που θα καταστήσει τον εμβολιασμό καθολικό, όχι όμως ως αποτέλεσμα επιβολής, αλλά επιστημονικής τεκμηρίωσης και ελεύθερης επιλογής.

Ο ΣΕΠΕΚΕΜ  λέει «ΝΑΙ» στον εμβολιασμό, αλλά «ΟΧΙ» στην υποχρεωτικότητα, στον κοινωνικό αυτοματισμό, στο διχασμό των εργαζόμενων. Απορρίπτει τον εκφοβισμό για απολύσεις προσωπικού. Καταγγέλλει δημόσια τον αποκλεισμό όλων των μη εμβολιασμένων  – ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ από τους δωρεάν διαγνωστικούς ελέγχους covid-19 στις δημόσιες δομές Υγείας.

                                               Για το ΔΣ

        Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 

 

          Δ. ΒΑΖΟΥΡΑΣ                                        Α. ΠΑΠΑΛΕΞΙΟΥ